Ce este medierea

Institutia Medierii este reglementata in Romania prin Legea 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, modificata si completata de Legea 370/2010.

Potrivit art.4 din aceasta lege, “Medierea este o activitate de interes public”. 

PROCEDURA MEDIERII

Medierea reprezintă o justiţie elegantă, o procedură flexibilă  şi modernă in care partile implicate intr-o divergenţă, litigiu işi pot soluţiona aceste conflicte pe cale amiabilă.

Acest fapt este posibil cu ajutorul unei terte persoane specializate, in calitate de mediator, in conditii de neutralitate, impartialitate si confidentialitate.

Procedura medierii se bazează si pe increderea pe care partile o acorda mediatorului, ca persoana apta sa faciliteze negocierile dintre ele si sa le sprijine pentru solutionarea conflictului, prin obtinerea unei solutii reciproc convenabile, eficiente si durabile.

Partile, persoane fizice sau persoane juridice, pot recurge la mediere in mod voluntar, inclusiv dupa declansarea unui proces in fata instantelor competente, in aceasta situatie urmand ca procesul de pe rolul instantei sa se suspende, dar pe o perioada de maxim 3 luni de la semnarea contractului cu un mediator autorizat.

 

Ca noutate, medierea este singura procedură prin care, odata consfintita impacarea partilor, se restituie taxa judiciară de timbru (cf.art.63, alin.2 din Legea192/2006 actualizata), intrucat asa-numita “tranzactie“, intocmită de parti cu ajutorul avocatilor, nu mai favorizeaza acest lucru, art.23 din L 146/1997 fiind abrogate prin Legea 202/2010.